Bekijk hier uw keuken in 3D
(Voor een demo, login met demo / demo)
 
 
Logo Keukencentrum Marssum
Logo Keukencentrum Marssum

Soorten afzuigkappen

Bij het vervangen of het vernieuwen van een keuken is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen de verschillende soorten afzuigkappen. Afhankelijk van uw smaak en het type keuken dat u heeft, kan een bepaalde soort meer of minder geschikt zijn. Wilt u weten welke afzuigkap het beste past in uw keuken? Kom dan gerust eens langs in onze showroom.

Schouwkappen

Een schouwkap wordt gezien als een traditionele afzuigkap waarbij het schachtdeel geheel zichtbaar is. Deze soort afzuigkap is verkrijgbaar in wand- of eilandmodel. Bij het wandmodel wordt de afzuigkap bevestigd tegen de wand en het plafond, terwijl de afzuigkap bij eilandmodel enkel aan het plafond wordt bevestigd. Een voordeel van deze soort afzuigkap is dat het beschikbaar is in verschillende designuitvoeringen, waardoor de stijl van de keuken goed te bepalen is. Het nadeel ervan is dat de kap relatief veel ruimte in beslag neemt.

Inbouw afzuigkappen

Afzuigkappen kunnen ook bij de keuken ingebouwd worden. Over het algemeen zijn hiervoor drie opties. Allereerst kan een afzuigkap in dezelfde stijl worden geplaatst tussen twee keukenkastjes. Daarnaast kan een afzuigkap ook worden verborgen door de kap af te schermen met een kastdeur. Bij het openen van de kastdeur schakelt de afzuigkap vervolgens automatisch in. Hoewel de afzuigkap in beide gevallen minder opvalt, verliest u hierdoor wel kastruimte.

Vlakscherm afzuigkap

Een andere oplossing voor een afzuigkap tussen de kasten is een vlakscherm afzuigkap. Deze fuctioneert door een lijst naar voren te trekken en na gebruik weer in te doen. Hierdoor heeft u nooit een obstakel op ooghoogte. Voordeel is dat er vaak een kruidenrekje in het kastje van de afzuigkap komt. Minder ruimte verlies dan met een inbouw afzuigkap.

Plafondunit

Een plafondunit wordt zoals het woord al doet vermoeden gemonteerd in het plafond. Dit geeft een vrije zichtlijn bij een kookeiland, geen obstakel in het zicht. Nadeel is dat er een koof gemaakt moet worden in veel gevallen.

Downdraft

Om bovengenoemde koof niet te hoeven maken, is er een innovatieve inbouwmogelijkheid ontworpen; het zogenaamde downdraft systeem. In tegenstelling tot andere afzuigkappen wordt de damp bij dit systeem niet van bovenaf opgezogen, maar van onderen. Dit systeem zit in de kookplaat of er achter. waardoor het weinig ruimte in beslag neemt en ideaal is voor een kookeiland. Echter het nadeel is dat u kastruimte moet opofferen omdat het systeem door het kastkastje loopt. Het prijskaartje voor dit systeem ligt echter ook wel hoger in vergelijking met de andere modellen.

Onderbouw afzuigkappen

Een andere manier om meer kastruimte over te houden, is het bevestigen van een afzuigkap aan de onderzijde van een keukenkastje. Hoewel deze onderbouw afzuigkap vaak niet erg stijlvol is, is dit wel de best betaalbare soort afzuigkap. Een fraaie oplossing voor deze afzuigkappen vinden we echter terug in de landelijke keuken met een grote schouw. Bij alle naar boven afzuigende afzuigkappen moet echter wel rekening worden gehouden met een minimale afstand van 65 cm tot aan de gaskookplaat. Bij electrisch, keramisch en inductie mag dit ook 60 cm zijn.

Zoals u ziet, zijn er talloze mogelijkheden om uw keuken in te richten met een passende afzuigkap. Bent u benieuwd welke afzuigkap het meest geschikt is voor uw keuken en wilt u een advies op maat? Kom dan eens langs in onze showroom en laat u inspireren.

Alle blogs

BTW vrije weken
Maak kennis met ons team
-->