Bekijk hier uw keuken in 3D
(Voor een demo, login met demo / demo)
 
 
Logo Keukencentrum Marssum
Logo Keukencentrum Marssum

Gas, inductie of toch keramisch koken?

Gaat u een nieuwe keuken aanschaffen? Één van de keuzes die u dan moet maken is op welke warmtebron u wilt koken. Kiest u voor een keramische kookplaat, voor inductie of toch voor gas? Bij het maken van deze keuze spelen natuurlijk verschillende factoren een rol, zoals kosten, gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van de kookplaten?


Koken op gas

Iedereen kent het ouderwetse gasfornuis wel. Koken op gas is nog steeds erg populair, maar niet elk nieuwbouwhuis wordt nog aangesloten op een gasleiding. Veel bestaande woningen zijn wel aangesloten op een gasleiding. Koken op gas heeft verschillende voordelen en nadelen. Zo is de vlam zichtbaar, waardoor de warmte goed te regelen is. Tegelijkertijd is de vlam natuurlijk open vuur, wat weer risico’s mee kan brengen. We hebben alle voor- en nadelen van koken met gas voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van koken op gas

  • De vlam is zichtbaar, waardoor de warmte nauwkeurig te regelen is.
  • Warmte wordt snel afgegeven, er hoeft geen kookplaat opgewarmd te worden
  • U hoeft geen speciale pannen aan te schaffen.
  • Een gasfornuis is relatief goedkoop in aanschaffen.
  • Het aansluiten van een gaskookplaat is eenvoudig omdat er vaak al een bestaande gasleiding is.

Nadelen van koken op gas

  • Koken op gas is niet altijd even efficiënt, doordat er veel hitte verloren kan gaan.
  • Het schoonmaken van een gaskookplaat kan lastig zijn.
  • Met gas wordt gekookt op open vuur, dat kan risico’s met zich mee brengen. Daarnaast dient uw keuken over een goed afzuigkap of andere ventilatie te beschikken.
  • Door het koken op gas kunnen uw pannen iets krom trekken.

Koken op inductie

Bij een inductiekookplaat wordt de warmte gegenereerd door een elektromagnetisch veld. Daardoor wordt de inductieplaat zelf niet heet. De warmte wordt  alleen opgewekt als er een geschikte pan op de kookplaat staat. Zodra de pan wordt weggehaald gaat de kookplaat uit en verdwijnt de hitte meteen. Een inductiekookplaat is duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een gaskookplaat, maar inductie is vaak goedkoper in gebruik.

Voordelen van koken op inductie

  • Bij koken op de inductieplaat wordt de plaat zelf niet heet, alleen de pan wordt heet. Dit is  een stuk veiliger in gebruik.
  • Zodra je een pan van de inductieplaat haalt, gaat de inductieplaat automatisch uit.
  • De inductieplaat is door het gladde oppervlak eenvoudig schoon te maken. Daarnaast zullen bijvoorbeeld vetspetters niet inbranden.
  • De warmtebron past zich aan de grootte van de pan aan. Hierdoor is koken op inductie efficiënt in het energieverbruik.

Nadelen van koken op inductie

  • Voor koken op inductie heeft u pannen met bodem nodig die magnetisch is. Niet elke pan is dus geschikt. Pannen die wel magnetisch zijn, maar waarmee ooit op gas is gekookt, zijn soms niet meer geschikt. Door het koken op gas kan de bodem namelijk iets krom trekken, waardoor de warmteoverdracht minder efficiënt zal zijn. Is de bodem van de pan nog vlak én magnetisch? Dan kunt u de pan wel gebruiken voor het koken op inductie. We adviseren u om altijd kookpannen voor inductie te gebruiken.
  • Afhankelijk van de gekozen inductieplaat kan het nodig zijn om aparte groepen in de meterkast aan te laten maken.
  • Een inductieplaat kan prijzig zijn in de aanschaf.
  • Een inductieplaat is minder geschikt om bijvoorbeeld op te wokken.

Koken op een keramische kookplaat

Een keramische kookplaat maakt gebruik van halogeenstralers, infraroodelementen of elektrische verrwarming. De spiralen in de kookplaat worden warm, waardoor de keramische plaat warm wordt. Uw pan wordt hierdoor verwarmd door straling, in plaats van geleiding. Op de kookplaat zijn bepaalde kookzones aangegeven, zodra deze opwarmen worden ze rood. We hebben de de grootste voordelen en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van koken op een keramische kookplaat

  • Aan de kleur van de kookzones kunt u eenvoudig zien of de kookplaat warm is
  • Een keramische kookplaat heeft een glad oppervlak. Daardoor is de plaat eenvoudig schoon te maken. Eventuele (vet)spetters moeten wel snel schoongemaakt worden, om te voorkomen dat ze inbranden.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van open vuur, het is daardoor veiliger dan koken op gas

Nadelen van koken op een keramische kookplaat

  • Het duurt lang voordat de keramische kookplaat goed op temperatuur is. Daarnaast houdt de kookplaat de hitte lang vast. Ook na het koken blijft de kookplaat dus lang warm.
  • De temperatuur is bij een keramische kookplaat niet nauwkeurig te regelen.
  • Voor een keramische kookplaat kan het nodig zijn om aparte groepen en stopcontacten aan te maken.
  • Pannen moeten een volledig vlakke bodem hebben, voor de meest ideale warmtegeleiding. Pannen waarmee eerst op gas is gekookt, kunnen daarom niet gebruikt worden op een keramische kookplaat.

Welke is het beste?

Welke keuze u maakt, is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Alle soorten kookplaten hebben voordelen en nadelen. Bent u op zoek naar een nieuwe kookplaat en heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op en kom langs in onze showroom.
 

Alle blogs